A vegyi horgony a fa kivételével a kemény anyagok széles skálájába történő rögzítésre szolgál. Ezért nem alkalmas előregyártott faházak összeszereléséhez. Üreges és tömör falazatban egyaránt használható. Az alábbiakban a különböző anyagokban történő horgonyzás különbségeit mutatjuk be, ami elsősorban a furat átmérőjét érinti. Ezt a horgonyzó anyag méretétől és a falazat szerkezetétől függően választjuk meg.
Szilárd anyagok esetében a furatnak körülbelül 0,2 mm-rel nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint a csavar vagy csavar mérete. Üreges falazat esetén először egy műanyag vagy fém szitát kell a fúrt lyukba helyezni. A lyuk átmérőjének meg kell felelnie ennek. A lyukat ezután feltöltjük a horgonyzóanyaggal.
Tömör falazat esetén a lyukat körülbelül félig-kétharmadig, üreges falazat esetén a lyukat a szűrővel együtt teljesen kitöltjük.
A műanyag szűrőket kisebb csavarátmérőhöz tervezték, és különböző hosszúságban kaphatók. A fémből készülteket méterenként árulják, és a kívánt hosszúságra vághatók.
Az oszlop lehorgonyzása vegyi horgonnyal
A billenő oszlop rögzítése, amelyen a tetőszerkezet teljes súlya nyugszik, kihívást jelentő feladat. Az építők szerint a legjobb választás ebben az esetben is a vegyi horgony, de csak egy bizonyos típus. A poliészter horgonyok teljesen alkalmatlanok kültéri használatra, ezért epoxiakrilátot vagy vinilésztert kell használni.
Kémiai horgonyzás és kikeményedési idő
Bár a végső kikeményedésre több tíz percet vagy órát kell várni, a kémiai horgony néhány percen belül elkezd megszilárdulni. A kikeményedési idő a horgony pontos összetételétől, valamint az anyagok hőmérsékletétől és a környezettől függ. Általánosságban elmondható, hogy minél melegebb van, annál gyorsabban keményedik a horgony.
A táblázatban szereplő kémiai horgony keményedése
Például a SCELL-IT Chemical Anchor ECO-t használtuk.
Hőmérséklet |
5 ℃ |
10 ℃ |
20℃ |
30 ℃ |
35 ℃ |
Zselésedés és feldolgozási idő |
25 perc |
15 perc |
6 perc |
4 perc |
2 perc |
Teljes gyógyulási idő |
120 perc |
80 perc |
45 perc |
25 perc |
20 perc |
|