Tetőnyílások, mint megoldás a tetőtéri terek számára

Střešní vikýř zasazený do střechy domu v dřevěném obložení

<![endif]-->

Innovatív építészeti elemek, amelyek beengedik a természetes fényt a házba, és látványos kilátást nyújtanak az égre... Ezek a tetőnyílások. Egy modern és funkcionális megoldás, amely egyre népszerűbbé válik. A kihasználatlan padlástér esetében egy jellegzetes élettér kialakításának lehetőségét kínálja.


Nézzükmeg közelebbről a tetőtéri nyeregtetőket:

Mi az a tetőterasz és mi az ára?

Ez egy olyan tetőszerkezet, amelyet a tetőtérben lévő élettér növelésére és annak megvilágítására használnak. Tehát ne hagyja magát becsapni. A manzárd funkciója nem dekoratív, hanem valójában praktikus. Gyakran a hagyományos tetőablakok alternatívájaként említik, de a kettő között számos különbség van.

Obložený vikýř s designem, který odpovídá celkovému vzhledu střechy

A plébános a ház építésénél

 

A tetőtéri ablakok ára számos tényezőtől függ. Függ a mérettől, a formától, az anyagtól, a beépítés bonyolultságától és a földrajzi elhelyezkedéstől. Természetesen a tetőablakokénál magasabb összegről beszélünk. Standard méret esetén ez az elem több ezer forintba kerül. Ha azonban a tetőtéri ablakot a sajátos méretekhez kell igazítani, akkor aés az épület adottságaihoz, az ár jelentősen, akár 60 000 CZK-ra is emelkedhet.

Döntés - nyeregtető vagy tetőablak?

A nyeregtetők tagadhatatlan előnye a már említett élettér-növekedés. Másrészt figyelembe kell venni, hogy a tetőablakhoz képest a gyengébb fénytörés miatt sokkal kevesebb napfény jut be a helyiségbe.

Střecha se dvěma střešními okny

Gondolja át, hogy melyik megoldás a legjobb az Ön számára.

 

Ha önmaga kezdi el az építkezést, és különösen szakmai felügyelet nélkül, akkor azt kockáztatja, hogy a háza beázik. Ezért különösen fontos, hogy a tetőtéri nyeregtető építésébe csak képzett szakembert vonjon be.

A tetőablakok és a tetőnyílások használata mindig egyedi. Bizonyos esetekben jobbak a nyeregtetők, másoknál a tetőablakok. Mérlegeléskor vegye figyelembe az árat, a két típus gyakorlati jellemzőit, valamint a két lehetőség előnyeit és hátrányait:

  Előnyök Hátrányok
Tetőablakok
 • egyszerűbb és olcsóbb megoldás
 • jobb belső világítás
 • könnyebb szellőzés
 • a több tetőablak kombinálásának lehetősége biztosítja a tér még jobb megvilágítását
 • gyakran a belső tér túlmelegedése mögött
 • az üveg ferde fekvése rontja az üveg szigetelő tulajdonságait
 • viszonylag korlátozott kilátás
 • nem megfelelő beépítés esetén fennáll a tető felől történő vízbehatolás veszélye.
Tetőnyílások
 • több hely az alacsonyabb tetőhajlásszög rovására
 • eredeti megjelenés
 • télen nem havazik be.
 • esős időben is kinyitható
 • a nyeregtető elhelyezésével franciaablak vagy tetőterasz kialakítására van lehetőség.
 • Az ablak függőleges elhelyezkedése könnyebb hozzáférést biztosít karbantartás esetén
 • pénzügyileg igényesebb
 • nem megfelelő kivitelezés esetén fennáll a víz behatolásának veszélye.
 • a beépítés során több beavatkozásra van szükség a tetőszerkezetbe
 • a további építés bonyolult és költséges
 • fontos, hogy hőszigeteléssel biztosítsuk a szellőzést.

A tetőnyílászárók típusai

Ezek kialakításukban, méretükben, anyagukban és funkciójukban különböznek egymástól. Nyílászárót szinte minden ferde tetővel és padlástérrel rendelkező házra, sőt még lapos tetőre is építhet.

Moderní střešní vikýř

A tetőterasz bármilyen tetőtípushoz hozzáigazítható.

 

A tervezés során javasoljuk, hogy a lehető legegyszerűbb formát válassza, hogy a lehető legtermészetesebben illeszkedjen az épület architektúrájához. Nézzük meg a piacon kapható különböző típusú manzárdokat.

Pult tetején dormer

A nyeregtető az egyik leggyakrabban választott típus. Jellemzője a tetőhéjazat egyik részének lejtése, amely általában a tető csúcsán helyezkedik el. Az, hogy a tetőtéri dorombot a ház határoló falával egy időben alakítja ki, vagy a tető távolabbi részeire helyezi át, csak Önön múlik.

nyeregtető

Jellegzetessége az alakja, amely megfelel a ház nyeregtetőjének formájának. A nyeregtetőt a lejtése jellemzi, ezért a nyeregtető két, felül összekötött egységből áll. Az oldalak függőlegesek maradnak.

Csúcsíves nyeregtető

Ezt a típust csücskös tetőre történő felszereléshez használják. A nyeregtetőktől csak az oromfalban különbözik, mivel a tetőszerkezetet csücskös (vagy félcsücskös) tetővel fedik. Ezáltal két sarok keletkezik, amelyekből a víz a tetősík mentén folyik le.

Trapéz alakú dormer

A trapéz alakú manzárdot kifejezetten úgy tervezték, hogy alkalmazkodjon a trapéz alakú tető formájához, amelynek egyik oldala hosszabb, mint a másik.

nyeregtető

Ezt a fajta tetőteret a háromszög alak jellemzi.

Ox Eye

Az ökörszemnek nevezett tetőteret kerek alakja jellemzi, és gyakran használják díszítőelemként történelmi épületeken vagy hagyományos építészeti stílusú új épületeken. Nagyon hasonlít a román kori dormerhez, de hosszúkás oldalfalaiban különbözik attól.

Tetőfedő anyag kiválasztása

Az első kritérium, amelyet ajánlott figyelembe venni, a tetőfedő anyag funkcionalitása, azaz az, hogy képes-e elvezetni a csapadékot, és megóvni a tetőt a nedvességtől és a károsodástól. A víz vagy a megrekedhet a tető redőiben. Javasoljuk, hogy bevált beszállítóktól származó tetőfedő anyagokat válasszon.

Egy másik tényező a burkolat esztétikai megjelenése, amelynek összhangban kell lennie az épület általános megjelenésével és a tetőablak stílusával. Válassza ki a tetőfedő anyagot úgy, mint a teljes tető többi részén.

Moderní vikýř zasazený do hřebene střechy

A design, az anyag és az általános megjelenés az Ön igényeihez igazítható.

 

A tető hajlásszöge is befolyásolja a választást. A legmegfelelőbb választás a klasszikus kerámia tetőcserepek vagy a beton tetőcserepek, amelyeket nagy tartósság, hosszú élettartam és nagyon könnyű súly jellemez. Bizonyos típusú nyeregtetők súlyukat tekintve nagy terhet jelentenek a ház szerkezetére, ezért nagyon fontos a tetőfedő anyag helyes megválasztása. Az ideális megoldás egy olyan műanyag tetőfedő anyag lehet, amely könnyű, ugyanakkor minden szükséges funkciót ellát. A hajtogatott tetőfedésnél ne felejtse el betartani a minimális biztonságos hajlásszöget. Ha a lejtés 12°-nál kisebb, válasszon helyette fém tetőfedő anyagot.

Építési engedély

A nyeregtető építése az építési törvény hatálya alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy építési engedélyre lesz szüksége. Ha csak felújítja a nyeregtetőt, és nem változtatja meg a formáját, akkor csak építési engedélyre van szüksége.

A tetőterasz építése és kivitelezése

A tetőteraszok által kínált összes előny ellenére nem szabad elfelejteni, hogy ezek összetett épületszerkezetet alkotnak. Legtöbbször a tetőgerendákkal egy időben épülnek, de utólagos beépítésük sem jelent problémát.

Biztosítsa a pontosságot a tartószerkezet felépítésében. Falakat kell majd létrehoznia, amelyeket be lehet falazni vagy préselt fadeszkákkal bélelni. Ne felejtse el szigetelni a galéria falait és tetejét, és megfelelően felszerelni a párazáró fóliát a belső térben és a diffúziós fóliát a külső térben. Végül, de nem utolsósorban a falak és az ereszek burkolatának megvalósítása.

A helytelenül megtervezett részletek, a rosszul csatlakoztatott párazárók vagy a helytelenül megtervezett víznyelők az épületek meghibásodásának gyakori okai. Az esetleges javítások idő- és pénzigényes kihívást jelentenek. Ezért forduljon szakemberekhez, és kerülje el a jövőben a felesleges problémákat.

Létrehozva2023. 05. 15.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése