Szerelési útmutató - BRYZA horganyzott ereszcsatorna rendszer

Okapový pozinkovaný systém BRYZA

<![endif]-->

A tető önmagában nem védi annyira a házat, mintha van egy társa - egy minőségi ereszcsatorna-rendszer. Olyan, amely ellenáll az időjárásnak, erős és tartós. És pontosan ez jellemzi a BRYZA horganyzott ereszcsatornákat:

 • hosszú élettartam,
 • időjárásállóság,
 • kétrétegű bevonat a karcolások elleni védelem érdekében,
 • színtartóság, amelyet laboratóriumi vizsgálatokkal igazolnak,
 • extra mély vályú, így nem kell aggódnia a heves esőzések miatt.

Négy színben is megvásárolható. Válassza ki, hogy a hagyományos barna vagy fekete színt, vagy az antracit semleges árnyalatait részesíti előnyben. Ha pedig a tökéletes kombinációt keresi a klasszikus piros tetőhöz, próbálja ki a téglavörös ereszcsatorna-rendszert.

A BRYZA horganyzott ereszcsatornák felszerelése nem nehéz vagy igényes, a megfelelő szerszámokkal bármelyik ügyes otthoni ezermester elvégezheti.

Amit a BRYZA horganyzott ereszcsatornák felszerelése előtt tudnia kell

A munka az egyes alkatrészek kiválasztásával kezdődik. Ismernie kell a megfelelő méreteket és mennyiséget, valamint szükség esetén a hosszúságot. Ehhez jó tervezésre, pontos mérésekre és a fontos alapelvek ismeretére is szükség van:

 • Minden 10 m vályúhoz egy ólom tartozik.
 • A horgok kb. 60 cm-enként vannak elhelyezve.
 • A horog nem lehet a vályú csatlakozási pontjánál.
 • A horgoknak viszont a vízforraló mindkét szélétől kb. 15 cm-re kell lenniük.
 • Az egyes ereszcsatorna szakaszok között 3-5 mm hézagot kell hagyni a táguláshoz.
 • A bilincsek (hüvelyek) 1,5-2 m-es időközönként vannak elmozdítva.

Válassza ki a megfelelő ereszcsatorna méretet

Az ereszcsatorna-rendszer kiválasztása előtt számítsa ki a tényleges tetőfelületet. Ehhez a következő képlet nyújt segítséget: ERS = (A+B/2) × C. Ez megkönnyíti annak kiszámítását, hogy milyen méretű ereszcsatornára van szüksége a házához. A túl kicsi méret felelős lehet az esővíz túlfolyásáért. Míg a túl nagy szükségtelenül költségesebb lesz.

Výpočet efektivní plochy střechy v grafickém znázornění.

Útmutató a tényleges tetőfelület kiszámításához a megfelelő ereszcsatorna méret kiválasztásához.

 

A - a saroktól a tetőgerincig mért vízszintes távolság (m)
B - tetőmagasság (m)
C - a tető hossza (m)

 

Az ólom helye

Vályú ø 125 mm
90 mm-es vezetővel
Vályú ø 150 mm
100 mm-es bevezetéssel
Svod umístěný na středu vezet a középre

180 m²

90 m²

Svod umístěný na středupóráz a végén

370 m²

180 m²

 

Ha további információra van szüksége az ereszcsatornák méreteiről, olvassa el azt a cikket, amelybenaz ereszcsatorna méretének helyes megválasztásáról és a kialakított szélesség méréséről értekezünk.

Acsatornafogó horgok és hogyan találjuk meg őket

Egyenes, csavart vagy sarkos. Egyes kereskedők más néven is emlegetik őket. Ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a különböző típusokkal, méretekkel és beépítési módokkal.

 • Klasszikus vagy egyenes horgok - a tetőfedés alatt (a szarufák tetején). A kívánt lejtés eléréséhez a horgokat meg kell hajlítani.
 • Túlméretezett ereszcsatorna kampók - ezeket oldalról rögzítheted a szarufákhoz, és ha a kívánt magasságban tudod elhelyezni, nem kell meghajlítanod őket.
 • Elülső vagy párkányhorgok - párkányokra és szarufákra szerelve. Nem kell hajlítgatni őket, mert ezek a kampók könnyen felszerelhetők a kívánt magasságba.

Ha tisztában van a különböző ereszcsatorna horgok típusaival, kiválaszthatja a projektjéhez megfelelőt.

Mit kell előkészíteni a BRYZA ereszcsatorna-rendszer telepítéséhez

Nincs szükség különleges szerszámokra, ezek teljesen elegendőek:

Lépésről-lépésre összeszerelési útmutató

A BRYZA horganyzott rendszer gyakorlatilag bármikor felszerelhető, de a munka megkönnyítése és biztonsága érdekében jobb, ha a külső hőmérséklet 0 °C felett van.

1. LÉPÉS: A horgok elhelyezése

A kampók rögzítése előtt ismernie kell a vályú megfelelő lejtését, amelynek legalább 2 mm-nek kell lennie 1 méterenként a kazán felé.

Znázornění správného spádu žlabu.

Mindig tartsa be az ereszcsatorna megfelelő lejtését.

 

A legegyszerűbb az első és az utolsó horgot felszerelni, és a zsinórt közéjük feszíteni.

Az egyenes horgok felszereléséhez kezdje 10 cm-re a tető szélétől, és rögzítse őket közvetlenül a lécekhez. Kövesse a zsinór által húzott vonalat, de növelje az egyes ereszcsatorna kampók közötti távolságot 60 cm-re.

Instalace rovných okapových háků.

Egyenes horgok felszerelése a tető szélére.

 

Vegye figyelembe, hogy az ereszboltozat felső élét a tetőhajlásszög területének kiterjedése alá kell süllyeszteni, és a tetőnek az eresz átmérőjének egyharmadáig kell terjednie. A tető meghosszabbítása és az eresz széle közötti magasságkülönbségnek 0-2 cm-nek kell lennie. Ezt úgy mérjük, hogy a tető meghosszabbítását jelképező lécet rögzítünk. A jobb elgondolás érdekében lásd a következő ábrán e méretek grafikus ábrázolását.

Znázornění přesahu střechy.

Gondoljon a megfelelő tetőnyúlványra, legfeljebb az eresz átmérőjének egyharmadára.

 

Ha hagyományos kampókat fog rögzíteni, akkor azokat legfeljebb 1 m távolságra szerelje fel (1. ábra). Ügyeljen arra, hogy a kampók legalább 2 cm-re legyenek a szarufa szélétől (2. ábra). Ez elősegíti a kettős tető szabad szellőzését. A horgok hajlításakor vegye figyelembe, hogy az ereszcsatorna első élének alacsonyabbnak kell lennie, mint a hátsó élnek, hogy a víz ne szivárogjon a homlokzatra.

Instalace klasických háků ve vzdálenosti 1 metr

A hagyományos kampók felszerelésekor tartsa szem előtt a maximális 1 méteres távolságot.

Vzdálenost háků od okrajů krokve 2 cm.

A horgoknak legalább 2 cm-re kell lenniük a szarufáktól.

Ne feledkezzen meg a megfelelő távolságról a ház sarkától, ha ereszsarkokat is beépít.

2. LÉPÉS: Szerelje fel az ereszcsatornákat és a kazánt.

Miután a horgokat felerősítette, helyezze bele a vályúkat. Az egyes darabok között 3-5 mm hézagot kell hagyni, hogy a kötés részben tágulhasson. Ezután jelölje meg a bilincs helyét a legalacsonyabb ponton (1. ábra). Az ólom csatlakoztatásához használjon kazánt, amelynek körvonalát a vályú felületére rajzolja (2. ábra). Egy közönséges ceruza is elegendő.

Označení nejnižšího bodu svodu.

Jelölje meg az ólom helyét a legalacsonyabb ponton.

Obkreslení povrchu žlabu tužkou.

Egyszerűen rajzolja le a vízforralót egy ceruzával a vályú felületén.

Vágja ki a lefolyónyílást egy bádogvágó ollóval, szem előtt tartva, hogy a lyuk átmérője legyena vízforraló korábban megjelölt pereméhez képest körülbelül 2,5 cm-rel kell csökkenteni (ábra). 1). Soha ne használjon sarokcsiszolót, hogy elkerülje az anyag sérülését. Ne felejtse el megmunkálni a vágási peremet (2. ábra). Használjon műanyag kalapácsot vagy gumikalapácsot, hogy elkerülje a vályú bevonatának sérülését. 1. ábra 2. ábra

Vystřihnutí otvoru pomocí nůžek na plech.

Vágja ki a lefolyónyílást egy bádogvágó ollóval.

Zaoblení hran pomocí plastového kladívka.

Kalapáccsal vagy gumikalapáccsal kerekítse le a széleket.

Most következhet a kazán tényleges felszerelése, amelyet négy rögzítőelem rögzít. Ezeket lapátoknak nevezik, és mélyen az ereszbe kell hajlítani.

Ohnutí listů do lemu okapu.

Hajlítsa a leveleket mélyen az ereszbe.

 

Az ereszcsatorna-összekötőket továbbra is rögzíteni kell egy csatlakozóval. Miután a csatlakozót az összekötött ereszcsatornák hátsó élére szerelték, a tömítéssel ellátott kötést alulról kell meghúzni és összenyomni. Csak a kuplung összenyomása után lehet a kuplungot az elülső tekercsre pattintani és a levelek meghajlításával rögzíteni.

Postup pro zajištění spojů žlabu.

Rögzítse az ereszcsatornák csatlakozását egy csatlakozóval, és húzza meg megfelelően.

 

3. LÉPÉS: Az ereszcsatornák lezárása

Ahhoz, hogy a végén ne szivárogjon ki a víz az ereszcsatornából, el kell vakítani, vagy ereszcsatornát kell futtatni a ház körül.

A BRYZA horganyzott ereszcsatornákon gumiborítással ellátott úgynevezett fejlécek, amelyek am tömítéseket, így csak rá kell nyomni őket az ereszcsatornára, és a gumi szilárdan tapad magához az ereszcsatornához.

Ha a ház körül ereszcsatornát vezet, akkor sarkokra lesz szüksége. A sarok és az egyenes ereszcsatorna között hagyjon 5 mm-es rést, hogy a rendszer megfelelően táguljon. Ne felejtse el az illesztéseket kötőelemmel rögzíteni. Az ereszcsatorna kampók legfeljebb 15 cm-re lehetnek az ereszcsatorna csatlakozásának közepétől.

Instalace okapových rohů a zajištění spojkami.

A sarkokat is rögzíteni kell a csatlakozókkal.

 

4. LÉPÉS: A vezetékek felszerelése

A vezetékeket bilincsekkel rögzítik a homlokzathoz vagy más szerkezethez. Fúrjon lyukakat a falba, és helyezze be a dübeleket. A stabilizáló sapka használata hasznos segítség lehet. Illessze a csavart a dübelbe, és csavarja a bilincs hátoldalát a bilincsre (1. ábra). Fogjon egy szorítókulcsot, és igazítsa ki a hüvelyt (2. ábra).

Postup pro instalaci zadní objímky.

Csavarja a hüvely hátuljára.

Upevnění zadní objímky pomocí upínacího klíče.

Húzza meg a hüvelyt a szorítókulccsal.

Miután rácsavarozta a szorítóhüvely hátsó részét, csatlakoztassa az ólmot, és nyomja rá az elülső részt. Ezután csavarjon mindent szorosan. A szorítóhüvelyeket legalább 2 m-enként kell felszerelni.

Objímky svodu od značky BRYZA.

Pórázbilincsek a BRYZA-tól.

 

A lefolyócsőnek nincs hagyományos torka, hanem alul módosított vége van, hogy a lefolyócsövek egymásba illeszthetők legyenek. A levágott végű cső esetében használjon beömlőcsatlakozót.

Svodové roury a návod k jejich zasunutí.

A lefolyócsövek a módosított végnek köszönhetően egymásba csúsztathatók.

 

Ha úgy dönt, hogy összegyűjti az esővizet, megfelelő helyen szereljen fel egy vízelvezető nyílást a lefolyócsövek közé.

A kazán csatlakoztatása a lefolyócsőhöz egyszerű, csak csatlakoztassa a kazánt a lefolyócsőhöz. Nagyobb tetőnyúlvány esetén könyököt kell használnia. Legyen óvatos a nagyon nagy túlnyúlású tetőknél, ott a könyökcsövek közé egy megfelelő hosszúságú távtartót kell illesztenie.

Napojení kotlíku na svod pomocí kolena.

A kazán csatlakoztatása a kivezetőhöz könyöklővel.

 

5. LÉPÉS: Vége a vezetésnek

Törvény kötelez bennünket a csapadékvíz kezelésére. A legmegfelelőbb megoldás azonban az esővíz összegyűjtése közvetlenül az ingatlanon. Az esővizet azonban egy különálló csapadékcsatornába is elvezethetjük, amelyet nem egy központi szennyvíztisztító telep zár le.

Az első esetben a lefolyócső végére, 5 cm-rel a talajfelszín felett szereljen fel egy lefolyó könyököt.

Instalace výtokového kolena BRYZA.

A leeresztő könyöknek 5 cm-re kell lennie a talajtól.

 

Ha a vizet hosszabb távon szeretné elvezetni, akár egy visszatartó medencébe, akár egy esővízgyűjtő tartályba.vízelvezető rendszerbe, olvassa el cikkünket Hogyan hosszabbítsa meg a lefolyócsatornát, hogy elvezesse a vizet a háztól. Ezekben az esetekben jól jön a BRYZA ereszcsatorna-rendszer geiger. Egyszerűen felszerelhető: a lefolyócső és a KG vagy HT jelzésű lefolyócső közé helyezhető úgy, hogy a lefolyócső végét a geigerbe, a geiger kivezetését pedig a lefolyócsőbe helyezi.

Nézze meg az összeszerelést a gyakorlatban

Az összeszerelés jobb megértéséhez nézze meg az illusztrációs videót. Látni fogja, hogy a BRYZA ereszcsatornákat gond nélkül felszerelheti.

Létrehozva2023. 11. 06.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése