Hogyan lehet megszabadulni a lakásban lévő avasodástól

Zatuchlý zápach v kuchyni

<![endif]-->

Csak egy apróság, és máris szagbomba a világban. Nemcsak régi házakban és nyaralókban, hanem új épületekben vagy szekrényekben is találkozhatunk dohos szagokkal. És mivel a kellemetlen szag mögött baktériumok állnak, ideje egyszer s mindenkorra megszabadulni tőlük.


Cikk tartalma:

Kókadt: mivel állunk itt szemben?

Kellemetlen szagok, amelyek a nem megfelelő szellőzéshez, a rossz higiéniához vagy a zárt térben való hosszan tartó légmozgáshoz kapcsolódnak. Az állott szagok nem kellemesek. Baktériumok és vírusok okozzák, amelyek bizonyítottan egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezért nagyon fontos, hogy megszabaduljon a dohos szagtól, lehetőleg azonnal.

Találja meg az okot, oldja meg a problémát

Valójában csak egy apróságra van szükség. Egy nem kibontott nedves törölköző, egy táskában felejtett izzadt póló, egy rosszul szellőző fürdőszoba... És máris elillan a dohos szag. Ezt a páratartalom okozza. A baktériumok és a penészgombák szeretik a nedves környezetet, és az ő tevékenységük okozza a dohos szagot.

Még ha meg is tisztítja a teret és az egyes dolgokat, az okot el kell távolítania. Ellenkező esetben a dohos szag és a penész visszatér.

Megszüntetjük a kellemetlen szagokat a lakásban

Az állott levegő bárhol megjelenhet, még akkor is, ha minden nap szellőztet és rendszeresen takarít. A nehéz levegőhöz hozzájáruló tényezők közé tartoznak:

  • háziállatok,
  • főzés,
  • túlzott páratartalom,
  • dohányzás a szobában,
  • vizes ruhák,
  • régi dolgok és bútorok.

A rendszeres és elegendő szellőzés mindennek az alapja. Segít, ha rövid ideig intenzíven szellőztetünk, hogy kicserélődjön a levegő a helyiségben. Ha lehetséges, hozzon létre huzatot. Ez teljesen kicseréli a levegőt. Ne feledje azonban, hogy még ha egész nap szellőztet is, ez nem biztos, hogy elegendő. Vannak ugyanis olyan helyek, ahol a szoba levegője nem kering. Ebben az esetben akár egy egyszerű ventilátor is segíthet. Használhat egy praktikus nedvességelnyelőt is.

Optimális páratartalom az első helyen

A dohosság megszüntetéséhez a helyiség páratartalmát 40 és 60% között kell tartani. Használhat elektromos vagy műanyag párátlanítókat. Ha a nedvesség forrása a rossz szigetelés, akkor nem nélkülözheti az épület átalakítását.

Zamlžené okno kvůli vlhkosti v domě

Szabaduljon meg a nedvességtől otthonában hatékony abszorberekkel.

 

Dohos szag a könyvekben

A nedvesség és a dohos szag nem gátolja. Még a könyvekbe is belenyúl. Ezért ne állítsa a könyvespolcot teljesen a falhoz. Különösen fontos, hogy a könyvespolc mögött zavartalanul keringjen a levegő. Hagyjon rést a könyvek között, és időnként vegye ki őket, törölje le a port, és kezelje a polcokat megfelelő penészgátlóval.

Elfelejtett szennyes a mosógépben

Ha elfelejtette felakasztani a szennyest, valószínűleg kellemetlen szagot fog érezni. Az egyetlen megoldás, ha újra bekapcsolja a mosógépet. Ha a ruhákat nagyon sokáig hagyta a mosógépben, akkor mossa ki őket, mielőttm áztassa be egy időre ecettel kevert vízbe, vagy adjon egy csésze ecetet egy adag szikkadt szennyeshez. Ezután mossa ki újra a szennyest, ezúttal az ecetet a kedvenc textilpuhítójával helyettesítve.

A túl alacsony hőmérsékleten történő mosás is hibás lehet. Az öko program nagyszerű, de erősen szennyezett szennyes ruhákhoz semmiképpen sem alkalmas. A szag ilyenkor a mosógépben is megjelenhet, majd átterjedhet a ruhákra. Ne felejtse el rendszeresen tisztítani a mosógépet. A szagokat a mosógélek vagy a textilpuhító gyakori használata is okozhatja.Ezek rosszul oldódhatnak és maradványokat hagyhatnak a mosógépben.

Zatuchlé prádlo vyndané z pračky

Mossa ki újra a száraz szennyest. Az ecet segíthet.

 

Próbálja ki a sütőport vagy a szódabikarbónát

A loofah por tökéletes szagsemlegesítőként működik. Készítse elő a szennyest a normál mosáshoz, és adja a lazítóport a dob mindkét oldalára. Ezáltal a ruhák extra ragyogást kapnak. A másik lehetőség, hogy a szennyest egy újrazárható zacskóba teszi, majd szódabikarbónát szór a tetejére. Hagyja a ruhákat egy éjszakán át pihenni, majd mossa ki őket a hagyományos módon.

Hogyan lehet eltávolítani a dohosságot a bútorokról?

Tisztítsa meg a bútorokat, és távolítson el minden szennyeződést, még azt is, ami első pillantásra nem látható. A mosáshoz használhat speciális tisztítószereket vagy különböző oldatokat, például egy evőkanál ecetet literenként vízzel. Ezután törölje át az egész bútordarabot szappanos vagy mosószeres vízzel, törölje át alaposan, és hagyja kiszellőzni. Ha van kéznél levendulaolaj, keverje össze vízzel, és tegye bele. A bútor gyönyörű illatú lesz. Hasonlóképpen megszabadulhat a szekrényben lévő dohosságtól is.

Starší kusy nábytku v domě

Tisztítsa meg és szellőztesse ki a régi bútorokat.

 

Penész és dohosság a házban

A kellemetlen szagot el lehet távolítani, de ez sok erőfeszítést igényel. A házikóban pedig még inkább. A leggyakoribb ok, amiért dohos szagok jelennek meg egy nyaralóban, az elégtelen szellőzés és az azt követő nedvességképződés. Ezt gyakran a bútorok mögött vagy a szoba sarkaiban megbújó penész és gombák okozzák. Itt csapódik ki leginkább a nedvesség. A speciális penészölő szerek segíthetnek, de bizonyos helyeken nincs más választás, mint a fal újrafestése. A házikóba mindenképpen jó befektetés egy nedvességelnyelő.

Először a megelőzés

Ne feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről és az őszinte rendszeres tisztításról. Ha dohos szagok jelennek meg otthonában, először keresse meg az okot.

Létrehozva2023. 09. 05.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése