A házi készítésű befőttek generációkat egyesítenek. Finom ízek és illatok pillanatait hozza az otthonba, és meghosszabbítja a szezonális gyümölcsök eltarthatóságát, amelyek jól jönnek a hideg évszakban. Készüljön fel a télre! Feldolgozza a felesleges gyümölcsöket és zöldségeket, és használja ki kertje termését, hogy egyetlen darab se menjen kárba.
Cikk tartalma:
Kezdje el a gyümölcs- és zöldségkonzervezést még ma
Házi konzervkészítést bárki végezhet. Nincs szükség drága felszerelésre vagy nagy tapasztalatra. Elég, ha szem előtt tartja az alapvető eljárásokat, és persze jó minőségű befőttesüvegeket. A főzött folyadékok hőmérsékletének mérésére szolgáló hőmérő is hasznos az élelmiszerek tartósításához, ésegy csipesz a forró üvegek eltávolításához hasznos eszköz lesz.
Először is gondolja át, hogy milyen tartósítást fog végezni. A legnépszerűbb technikák közé tartozik a befőzés:
- a sütőben,
- a mikrohullámú sütőben,
- egy klasszikus edényben,
- egy gyorsfőzőben,
- a mosogatógépben.
Néhány tipp, mielőtt elkezdené a konzerválást
Győződjön meg róla, hogy az üvegek tiszták és nem sérültek. Használat előtt forralja fel őket. Ez csökkenti a baktériumok kockázatát, amelyek leggyakrabban a penész mögött állnak. Gyakran elfelejtik, hogy a munkához használt merőkanalakat, kanalakat és tálakat is ki kell forralni .
Egy lekvárosüvegnyi uborka télen biztosan jól fog jönni.
Főzés és sütés közben gyakran kísértésbe esünk. Megkóstoljuk egyszer, kétszer vagy akár háromszor is. A tartósítás során tartsuk be a szigorú szabályokat - a kanálnak tökéletesen tisztának kell lennie. Soha ne használjuk újra, amíg nem tisztítottuk meg rendesen. Még ha egészségesek is vagyunk, a nyál tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek penészedéshez vezethetnek. Igyekezzünk tehát ezt elkerülni.
A befőzéshez feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű keverék az üvegben, még ha ez első pillantásra triviálisnak is tűnik. Az elégtelenül megtöltött üvegek és a túlzott oxigéntartalom romlást okoz.míg az üveg túltöltése a tartósított élelmiszer szivárgását okozhatja. Tartsa magát tehát a jól bevált szabályhoz: az üveget a peremtől fél és két centiméter között töltse meg.
A főtt gyümölcs egészséges, és minden ebédnél finom lesz.
Főzés a sütőben
Az üvegek sterilizálhatók elektromos, gáz- vagy forrólevegős sütőben. Fontos a megfelelő előmelegítés, amelynek 200-200 °C között kell lennie. Ezután az üvegeket a tálcán egymásra helyezzük úgy, hogy közöttük körülbelül egy centiméternyi távolság maradjon. Ez megakadályozza, hogy megrepedjenek. Helyezze a sütőtálcát a sütő aljára, és öntsön rá 1,5-3,5 cm magasságig meleg vizet.
A befőzési idő változó. Általában a nagyobb befőttesüvegeket 10-13 percig, míg a kisebbeket 5-8 percig sterilizáljuk. Ha bizonytalan, először befőzzön egy üveget. A következő lépéseket igazítsa az eredményhez.
Főzzük mikrohullámú sütőben
Egy másik lehetőség a mikrohullámú sütő használata. Öntse a cukoroldatot a gyümölcsökkel vagy zöldségekkel teli üvegre, és ügyeljen arra, hogy a fedél és a lekvár között legalább két centiméteres rés maradjon. A befőzési idő a gyümölcs keménységétől, a mikrohullámú sütő teljesítményétől és az üvegek számától függ. Üvegenként átlagosan 5 percet számoljon.
Mire kell figyelni a klasszikus edényben történő tartósításkor
A tartósítást gáztűzhelyen, kerámialapos főzőlapon vagy indukciós főzőlapon is elkezdheti. Az edényt bélelje ki egy konyharuhával, hogy a befőttek ne érjenek egymáshoz és ne repedjenek meg. Miután az üvegeket beletette, öntsön hozzá meleg vizet, körülbelül a magasságuk feléig. Emelje a víz hőmérsékletét 80 és 90 °C közé, és tartsa azt körülbelül 30 percig. Soha ne tegye az üvegeket hideg alátétre, mert megrepedhetnek.
Uborkafőzés klasszikus fazékban.
A főzőedény megkönnyíti a munkát
Ha a lehető legegyszerűbbé szeretné tenni a tartósítási folyamatot, nyúljon a befőttesüveghez. Biztonságosan kezelhető, és biztos lehet benne, hogy az eredmény meg fogja érni. Az edénybe akár 14 literes befőttesüvegek is beférnek, és igazán egyszerűvé teszi a tartósítási folyamatot.
Amint az üvegeket a gyorsfőzőbe teszi, öntse bele a vizet, és figyelje a beépített hőmérőt. Ezután már csak az eredményre kell várni. A gyorsfőző egyetlen hátránya a tárolási hely. Másrészt viszont könnyen hordozható, és szinte bárhol tartósíthatsz, ahol van áram.
Mit szólnál a mosogatógép használatához?
A mosogatógépben történő konzerválás gyakran említésre kerül, mint lehetőség. A hőmérsékletnek 70-80 °C között kell lennie. Ha a készülékében nincs lehetőség a hőmérséklet beállítására, akkor jobb, ha elkerüli ezt a módszert.
A befőttesüvegeket a befőttekkel együtt tegye a mosogatógépbe, a fedővel felfelé. Ha különböző méretűek, a kisebb darabokat tegye a felső kosárba. Győződjön meg róla, hogy nincsenek más edények vagy kapszulák a mosogatógépben. Állítsa be a hőmérsékletet, és kapcsolja be a mosogatógépet. Ezután a befőttesüvegeket fedővel lefelé egy száraz mosogatótörlőre halmozza, és hagyja kihűlni.
Még az üveg fedele is fontos szerepet játszik.
Bármelyik konzerválási technikát is választja, fedél nélkül nem mehet tovább. Választhat a klasszikus csavaros tetejű és az omnia változatok közül. A csavaros kupak egy klasszikus, amelynek tagadhatatlan előnye a könnyű használat és az egészségügyi biztonság. Melegítse fel a kupakot forró vízben, helyezze az üveg nyakára, és csavarja rá. Végül fordítsa meg az üveget.
AzOmnia kupaknak szüksége van egy társra - egy üvegfejre. Miután a fedelet forró vízben felmelegítette, helyezze a befőttesüveg fejére, és kezével nyomja meg, amíg eléri a megállást. Ezután vegye le a fejet, és fordítsa el az üveget.
A konzervfedelek nélkülözhetetlen alkotóelemek.
A tartósítási szezon teljes lendületben van
Tartsa frissen gyümölcseit és zöldségeit a téli hónapokban is. A főzés és a házi lekvárok készítése egyszerű megoldás. Válasszon a befőttesüvegek, fedelek és az egyszerű tartósításhoz szükséges alkatrészek széles választékából.
|