Hogyan lehet gyümölcsöt és zöldséget konzerválni

Zavařené ovoce ve sklenici.

<![endif]-->

A házi készítésű befőttek generációkat egyesítenek. Finom ízek és illatok pillanatait hozza az otthonba, és meghosszabbítja a szezonális gyümölcsök eltarthatóságát, amelyek jól jönnek a hideg évszakban. Készüljön fel a télre! Feldolgozza a felesleges gyümölcsöket és zöldségeket, és használja ki kertje termését, hogy egyetlen darab se menjen kárba.


Cikk tartalma:

Kezdje el a gyümölcs- és zöldségkonzervezést még ma

Házi konzervkészítést bárki végezhet. Nincs szükség drága felszerelésre vagy nagy tapasztalatra. Elég, ha szem előtt tartja az alapvető eljárásokat, és persze jó minőségű befőttesüvegeket. A főzött folyadékok hőmérsékletének mérésére szolgáló hőmérő is hasznos az élelmiszerek tartósításához, ésegy csipesz a forró üvegek eltávolításához hasznos eszköz lesz.

Először is gondolja át, hogy milyen tartósítást fog végezni. A legnépszerűbb technikák közé tartozik a befőzés:

  • a sütőben,
  • a mikrohullámú sütőben,
  • egy klasszikus edényben,
  • egy gyorsfőzőben,
  • a mosogatógépben.

Néhány tipp, mielőtt elkezdené a konzerválást

Győződjön meg róla, hogy az üvegek tiszták és nem sérültek. Használat előtt forralja fel őket. Ez csökkenti a baktériumok kockázatát, amelyek leggyakrabban a penész mögött állnak. Gyakran elfelejtik, hogy a munkához használt merőkanalakat, kanalakat és tálakat is ki kell forralni .

Zavařená rajčata a okurky.

Egy lekvárosüvegnyi uborka télen biztosan jól fog jönni.

 

Főzés és sütés közben gyakran kísértésbe esünk. Megkóstoljuk egyszer, kétszer vagy akár háromszor is. A tartósítás során tartsuk be a szigorú szabályokat - a kanálnak tökéletesen tisztának kell lennie. Soha ne használjuk újra, amíg nem tisztítottuk meg rendesen. Még ha egészségesek is vagyunk, a nyál tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek penészedéshez vezethetnek. Igyekezzünk tehát ezt elkerülni.

A befőzéshez feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű keverék az üvegben, még ha ez első pillantásra triviálisnak is tűnik. Az elégtelenül megtöltött üvegek és a túlzott oxigéntartalom romlást okoz.míg az üveg túltöltése a tartósított élelmiszer szivárgását okozhatja. Tartsa magát tehát a jól bevált szabályhoz: az üveget a peremtől fél és két centiméter között töltse meg.

Zavařovací sklenice různých velikostí.

A főtt gyümölcs egészséges, és minden ebédnél finom lesz.

 

Főzés a sütőben

Az üvegek sterilizálhatók elektromos, gáz- vagy forrólevegős sütőben. Fontos a megfelelő előmelegítés, amelynek 200-200 °C között kell lennie. Ezután az üvegeket a tálcán egymásra helyezzük úgy, hogy közöttük körülbelül egy centiméternyi távolság maradjon. Ez megakadályozza, hogy megrepedjenek. Helyezze a sütőtálcát a sütő aljára, és öntsön rá 1,5-3,5 cm magasságig meleg vizet.

A befőzési idő változó. Általában a nagyobb befőttesüvegeket 10-13 percig, míg a kisebbeket 5-8 percig sterilizáljuk. Ha bizonytalan, először befőzzön egy üveget. A következő lépéseket igazítsa az eredményhez.

Főzzük mikrohullámú sütőben

Egy másik lehetőség a mikrohullámú sütő használata. Öntse a cukoroldatot a gyümölcsökkel vagy zöldségekkel teli üvegre, és ügyeljen arra, hogy a fedél és a lekvár között legalább két centiméteres rés maradjon. A befőzési idő a gyümölcs keménységétől, a mikrohullámú sütő teljesítményétől és az üvegek számától függ. Üvegenként átlagosan 5 percet számoljon.

Mire kell figyelni a klasszikus edényben történő tartósításkor

A tartósítást gáztűzhelyen, kerámialapos főzőlapon vagy indukciós főzőlapon is elkezdheti. Az edényt bélelje ki egy konyharuhával, hogy a befőttek ne érjenek egymáshoz és ne repedjenek meg. Miután az üvegeket beletette, öntsön hozzá meleg vizet, körülbelül a magasságuk feléig. Emelje a víz hőmérsékletét 80 és 90 °C közé, és tartsa azt körülbelül 30 percig. Soha ne tegye az üvegeket hideg alátétre, mert megrepedhetnek.

Zavařování okurek v klasickém hrnci

Uborkafőzés klasszikus fazékban.

 

A főzőedény megkönnyíti a munkát

Ha a lehető legegyszerűbbé szeretné tenni a tartósítási folyamatot, nyúljon a befőttesüveghez. Biztonságosan kezelhető, és biztos lehet benne, hogy az eredmény meg fogja érni. Az edénybe akár 14 literes befőttesüvegek is beférnek, és igazán egyszerűvé teszi a tartósítási folyamatot.

Amint az üvegeket a gyorsfőzőbe teszi, öntse bele a vizet, és figyelje a beépített hőmérőt. Ezután már csak az eredményre kell várni. A gyorsfőző egyetlen hátránya a tárolási hely. Másrészt viszont könnyen hordozható, és szinte bárhol tartósíthatsz, ahol van áram.

Mit szólnál a mosogatógép használatához?

A mosogatógépben történő konzerválás gyakran említésre kerül, mint lehetőség. A hőmérsékletnek 70-80 °C között kell lennie. Ha a készülékében nincs lehetőség a hőmérséklet beállítására, akkor jobb, ha elkerüli ezt a módszert.

A befőttesüvegeket a befőttekkel együtt tegye a mosogatógépbe, a fedővel felfelé. Ha különböző méretűek, a kisebb darabokat tegye a felső kosárba. Győződjön meg róla, hogy nincsenek más edények vagy kapszulák a mosogatógépben. Állítsa be a hőmérsékletet, és kapcsolja be a mosogatógépet. Ezután a befőttesüvegeket fedővel lefelé egy száraz mosogatótörlőre halmozza, és hagyja kihűlni.

Még az üveg fedele is fontos szerepet játszik.

Bármelyik konzerválási technikát is választja, fedél nélkül nem mehet tovább. Választhat a klasszikus csavaros tetejű és az omnia változatok közül. A csavaros kupak egy klasszikus, amelynek tagadhatatlan előnye a könnyű használat és az egészségügyi biztonság. Melegítse fel a kupakot forró vízben, helyezze az üveg nyakára, és csavarja rá. Végül fordítsa meg az üveget.

AzOmnia kupaknak szüksége van egy társra - egy üvegfejre. Miután a fedelet forró vízben felmelegítette, helyezze a befőttesüveg fejére, és kezével nyomja meg, amíg eléri a megállást. Ezután vegye le a fejet, és fordítsa el az üveget.

Zavařovací sklenice s víčky

A konzervfedelek nélkülözhetetlen alkotóelemek.

 

A tartósítási szezon teljes lendületben van

Tartsa frissen gyümölcseit és zöldségeit a téli hónapokban is. A főzés és a házi lekvárok készítése egyszerű megoldás. Válasszon a befőttesüvegek, fedelek és az egyszerű tartósításhoz szükséges alkatrészek széles választékából.

Létrehozva2023. 10. 13.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése