Fa vagy gabion? Ismerje meg a legnépszerűbb kerítéstípusokat

Typy dřevěných plotů

<![endif]-->

A kerítés elsősorban arra szolgál, hogy meghatározza a magánterületet, és megvédje azt a nemkívánatos vendégektől vagy akár a kíváncsi pillantásoktól. Ugyanakkor érdekes építészeti elemként is szolgálhat, és kiegészítheti a ház és a kert általános megjelenését.


Hogyan válasszunk kerítést

Különböző típusú kerítések léteznek, amelyek mindegyike eltérő megvalósítási és karbantartási követelményekkel rendelkezik. E tényezők mellett azt is figyelembe kell vennie, hogy szeretné-e megakadályozni az átnézést (részben vagy teljesen), és mennyire fontos Önnek a dizájn. A döntés megkönnyítése érdekében ez a cikk áttekintést nyújt több kerítéstípusról, azok előnyeiről, hátrányairól és egyéb szempontjairól.

Cikk témák:

A kerítések típusai különböző szempontok szerint

Leggyakrabban a kerítések anyag szerint vannak felosztva, amit a tartalomjegyzékben jól láthat. A cikket pontosan e szempontok szerint osztottuk fel. De szerkezetükben is különbözhetnek, ahol láthatunk oszlopokat és kitöltőelemeket, szelvényeket vagy egy összefüggő önhordó sávot. Külön kategóriát képeznek a különleges tulajdonságokkal rendelkező kerítések (pl. elektromos kerítés).

 

A fakerítés kellemes megjelenésű

A fakerítés általában a következő elemekből áll: a talajba szilárdan beágyazott oszlopok, vízszintes keresztrudak és vitorlák. Ezért ezt a típust vitorlakerítésnek is nevezik. A táblák lehetnek a felső végén egyenesek, ívesek, csúcsosak vagy bonyolultabb díszítéssel díszítettek.

A fakerítések tartóssága az adott anyagtól függ. Az egzotikus fafajták, például a vörösfenyő vagy a cédrus ideálisak, mivel kezelés nélkül is hosszú élettartamúak. A hazai faanyagok tartósságához valamilyen felületkezelésre és rendszeres karbantartásra van szükség. Az egyes részeket időjárásálló kötőelemekkel, például horganyzott szögekkel és csavarokkal kell összeilleszteni.

Akerítés átláthatóságát elsősorban a következők határozzák meg:

  • a deszkák magassága
  • a köztük lévő távolság
  • a lábazat jelenléte

Ha egy teljesen átlátszatlan fakerítésen áll, akkor a ponyvát odaszögezhetjük aoldalra, vagy felváltva a keresztléc külső és belső oldalára. Ez egyfajta palánkot hoz létre.

A fából készült léckerítések a természetközeli házak és nyaralók számára a legalkalmasabbak, ahol kiegészítik a táj összképét. Meleg benyomást keltenek és környezetbarátok.

bílý dřevěný plot

Afakerítések a lécek elhelyezésében különböznek.

A leggyakoribb típus az a kerítés, ahol a lapokat függőlegesen a keresztrúdra szögezik. Azonban keresztrudak használata nélkül is láthatunk egymást keresztező vitorlákat. Az ilyen kerítést gyakran használják pergolák, teraszok vagy medencék árnyékolójaként. A vízszintes vitorlák sem kivételek, mivel egyfajta redőnyt képeznek.

Megvásárolhatja a teljes előregyártott részeket vagy csak a kerítéspaneleket, és elkezdheti saját maga csinálni. Ekkor mindenképpen szüksége lesz csavarokra, szögekre és kéziszerszámokra.

A fakerítések előnyei és hátrányai

✔️ kellemes természetes megjelenés
✔️ környezetbarát
✔️ előregyártott termékek nagy választéka
inegzotikus fafajták, magasabb beszerzési ár
alacsonyabb tartósság
magasabb karbantartás

A fémkerítések elegánsak

A fémkerítések nagyon tartósak, időtállóak és egy kis luxust kölcsönöznek otthonának. A RAL színskáláról kiválaszthatja a háza homlokzatához illő színt. Különféle kovácsoltvas kitöltések és dekoratív végződések is rendelkezésre állnak.

A fémkerítéseket általában horganyozzák, ami hosszú élettartamúvá és karbantartásmentessé teszi őket. Ezt azonban természetesen magasabb árral ellensúlyozzák. Vannak alumínium vagy acél változatok is, amelyek a kovácsoltvas megjelenését idézik, de sokkal kevesebbe kerülnek. Az acélon lévő karcolásokat át kell festeni a korrózió megelőzése érdekében. Az alumínium egyáltalán nem igényel karbantartást.

A fakerítéssel ellentétben a kovácsoltvas kerítések nagyobb vizuális átláthatósággal rendelkeznek. Modern és régebbi házakhoz és épületekhez egyaránt alkalmasak.

kovovový plot se zkouceným efektem

A fémkerítések típusai megjelenés szerint

Az anyagtól eltekintve a kerítések elsősorban a kialakításukban különböznek. Lehetnek egyszerű vonalak, de csavart megjelenésűek és más tervezési változatok is. A fémkerítések végei is sokfélék lehetnek - a gömböktől a finálékon át a bonyolult virágformákig.

A fémkerítések előnyei és hátrányai

✔️ luxus megjelenés
✔️ karbantartásmentes
✔️ színek és minták nagy választéka
magasabb beszerzési ár
nagy átláthatóság

Betonkerítés a tökéletes biztonságért?

A betonkerítés fő előnye elsősorban a sérülésekkel és a természeti hatásokkal szembeni ellenálló képességében rejlik, aami azt jelenti, hogy biztos lehet a hosszú élettartamában, de a hívatlan látogatókkal szemben is. Árát tekintve közepes árfekvésű típus.

A betonkerítések másik nagy előnye a nulla karbantartás, az abszolút átlátszóság garantált. A fő hátránynak a szigorú megjelenésüket tartják, bár ma már sokféle közül lehet választani. Népszerűek a különböző méretű és formájú előregyártott moduláris rendszerek. A szürke betonfelület elkerülése érdekében lehetőség van zöldítésre tervezett változatok megvásárlására.

Korábban a betonkerítéseket főként az úgynevezett szatellitvárosokban lehetett látni, ahol a lakosoknak gyorsan és hatékonyan el kellett választaniuk a földjeiket. Ma ez a típus egyre elterjedtebbé válik. Építhetők sík vagy lejtős területre, és az Ön igényeihez és terepviszonyaihoz igazíthatók.

Betonový plot

Abetonkerítések típusai elsősorban a dekorációban különböznek egymástól.

A betonkerítések egyik vagy mindkét oldala díszíthető. Önön múlik, hogy a kerítést melyik oldalról fordítja a kert, és melyikről az utca felé. A betonkerítés dekorációk olyan mintákban kaphatók, mint pl:

  • csorba kő
  • összecsukható kő
  • pufók tégla
  • éles tégla

Azoszlopok sima és mintás kivitelben is kaphatók.

A betonkerítések kivitelükben is eltérőek, és láthat egyenes, íves, dekoratív ráccsal vagy faelemekkel ellátott kerítéseket.

A betonkerítések előnyei és hátrányai

✔️ karbantartásmentes
✔️ hosszú élettartam
✔️ zajálló
szigorú megjelenés

A téglakerítés a beton szebb megfelelője.

A téglakerítések esztétikailag sokkal jobban néznek ki, mint a betonkerítések, de hozzájuk hasonlóan magánéletet biztosítanak, és szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. Mivel nem lehet előregyártottként megvásárolni őket, a hátrányaik nyilvánvalóak - magasabb beszerzési ár és munkaigényesebb kivitelezés.

Gabion kerítés, mint modern elem

A gabion egy szilárdan hegesztett drótszerkezet, amelyet természetes anyaggal, leggyakrabban kővel, rönkkel vagy fakéreggel töltenek ki. Eredeti hatást érhet el az azonos anyag színes rétegezésével, vagy éppen ellenkezőleg, különböző típusú anyagok rétegezésével. Ez egy nagyon modern, sőt kissé extravagáns elem, amely szilárd és stabil.

gabionový plot naplněný kameny

A gabionkerítés karbantartásmentes, csillapítja a zajt, és könnyen az Ön igényeihez igazítható alakú és magasságú. Másrészt viszont több helyet foglalnak el.

Gabionokkal különösen a modern épületek és kertek körül találkozhat.

A gabionkerítések előnyei és hátrányai

✔️ zajállóság
✔️ nagyon hosszú élettartam
✔️ karbantartásmentes
❌ ❌ magasabb beszerzési ár
igényesebb konstrukció
helyigény

A drótkerítés a legolcsóbb

Drótkerítéssel (vagy hálós kerítéssel is) inkább az építési telkek körül találkozhat, de a kész házak esetében sem jelentenek kivételt. Ezek a legolcsóbb megoldás. Másrészt viszont gyakorlatilag semmilyen védelmet nem nyújtanak, és hiányzik belőlük az esztétikai érték.

drátěný plot

Ha azonban gyorsan és olcsón kell bekerítenie egy telket, akkor ez az ideális választás, amelyet a szükséges felszereléssel saját maga is elvégezhet.

A műanyag kerítések környezetbarátok

A kerítések PET-palackokból készülnek, és fő előnyeik a következők:

✔️ tartósság
✔️ méret- és színstabilitás
✔️ karbantartásmentes
✔️ széles színpaletta
✔️ esztétikus megjelenés
✔️ könnyű karbantartás
✔️ alacsony beszerzési ár

A hátrányok közé tartozik, hogy a lécek felületén idővel csúnya foltok keletkezhetnek, és hogy a hosszabb profilok gyakran nemkívánatos módon hajlanak.

A sövény egy dinamikus elem

A sövények segítik a kertek hangulatának teljessé tételét, és nagyon pozitív hatással vannak a környezet mikroklímájára. A fák befolyásolják a páratartalmat és megkötik a port.

A sövényfal a félig áteresztő képességének köszönhetően a szél ellen is sokkal jobban véd, mint egy tömör fal. Ennek oka, hogy a szél csak rövid távolságra kapaszkodik fel, és a fal mögött örvények alakulnak ki. A félig áteresztő sövényfal mögött nincs turbulencia, és a szél intenzitása nagy távolságra csillapodik.

živý plot kolem rodinného domu

A sövény előnyei és hátrányai

✔️ gyönyörű megjelenés
✔️ jótékony hatás a mikroklímára
✔️ szél elleni védelem
❌ helyigény
időigényes termesztés
rendszeres karbantartás szükségessége

Ha formás sövényt szeretne, rendszeresen, évente legalább kétszer meg kell metszeni. A vad sövények kevésbé igényesek, de karbantartás nélkül is megélnek. A rendszeres nevelő és egészségügyi metszés, a gyom- és kártevőirtás, valamint a trágyázás elengedhetetlen.

Szerezze be a legjobb kerítést

Most már tudja, hogy milyen különböző típusú kerítések vannak. A hálós kerítések a legolcsóbbak, de csúnyák, a drótkerítések kövekkel szépek, de nehezen kivitelezhetőek. Megtudta, hogy mely típusok az átláthatatlan kerítések, és melyek a karbantartásmentes kerítések. Most már csak a megfelelőt kell kiválasztania. Ha pedig úgy dönt, hogy maga valósítja meg, ne felejtse el megnézni webáruházunkat. Biztos, hogy ott rengeteg mindent megtalál, amire szüksége van.

 

Létrehozva2023. 03. 23.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése