A tető szellőzése hozzájárul a hosszú élettartamhoz

odvětrávání střechy

<![endif]-->

Egy új tetőtől sokat várnak. Nemcsak jól kell kinéznie, hanem mindenekelőtt hosszú ideig kell tartania. De ez nem ér véget a minőségi tetőfedő anyag megvásárlásával. Ugyanilyen fontos a cserépfedés kiválasztása és a teljes tetőrendszer későbbi kivitelezése is. A tető megfelelő működésében fontos szerepet játszik a szellőztetés - ezzel megelőzhető a burkolat károsodása.


Mai cikkünkben a tetőszellőztetéssel foglalkozunk :

Ne becsülje alá a tetőszellőztetés fontosságát

A tetőszellőztetés elengedhetetlen eszköz a tetőfedés tartósságának és esztétikus megjelenésének biztosításához. Gondoskodik a vízpára eltávolításáról, amely leggyakrabban a tetőhéjazat alatti szigetelt térben keletkezik. A nedvesség nemcsak kívülről, hanem olyan tevékenységekből is bejut a tető alatti térbe, amelyekből gőz száll fel, például főzés, mosás vagy fürdés során.

Odvětrání střechy s moderním vzhledemA tér alapos szellőztetése megóvja a tetőszerkezetet és a felhasznált anyagokat az idő előtti károsodástól. A tetőhéjazatban felhalmozódó túlzott nedvesség megszüntetésével:

 • a tető különböző részei közötti hőmérsékletkülönbségek minimálisra csökkennek,
 • megakadályozza a moha és a zuzmó kialakulását,
 • a tetőtéri helyiségek nem melegednek túl a nyári hónapokban.

Tetőtípusok és szellőzésük

A piacon rengetegféle tetőfedő anyag létezik. Egy dolog azonban közös bennük. A legtöbbjük esetében a tetőfedő réteg alatt szellőző légrésnek kell lennie.

A tetőfedő anyagok a szellőzés módja szerint oszthatók:

 • páraáteresztő és széláteresztő kompozit tetőfedés - ahol a tetőfedést is be tudjuk építeniégetett, betonból, kerámiából és szálcementből készült tetőcserép, valamint fa zsindely vagy pala,
 • szivárgásmentes tetőfedés - amely magában foglalja a fémtetőket, a hajtogatott műanyag tetőfedést, a bitumenes zsindelyt, a hullámlemezeket és még sok mást.

A különböző tetőterek szellőztetésének módszerei

A szellőzés a tetőhéjazat alatti függőleges légrésen keresztül történik. Ez a tetőfedés és a padlás közötti tér. A légrés megakadályozza a tetőfedés károsodását. Ellenkező esetben korrózió, az egyes rétegek leválása vagy hibák, penész, rothadás és a hőszigetelés elvesztése következhet be.

A tetőterek szellőztetésére többféle módszer létezik, amelyek mindegyike az adott tető típusától függően alkalmazzák, és mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.

Szellőzés a bordákon és pajzsokon keresztül

Ezt a módszert leggyakrabban ferde tetőkön alkalmazzák, ahol hagyományos tetőcserepeket használnak. A gerinc- és nyeregtető szellőzőelemeket használnak, amelyeket elhelyeznek a tető legmagasabb pontjain helyeznek el, hogy a levegő és a gőz távozhasson a szerkezetből.

Szellőzés az ereszcsatornák mentén

Ha alacsony hajlásszögű tetővel rendelkezik, ahol nincs elég hely a fent említett gerincvezeték használatához.vagy nyeregtető szellőzőelemek elhelyezésére, akkor ez a szellőztetési módszer ideális megoldás. Választhat speciális , szellőzőnyílásokkal ellátott tetőcserepeket vagy különálló szellőzőelemeket, amelyeket az eresz mentén helyezhet el.

Szellőzés a teljes tetőfelületen

A teljes tető szellőztetése zárt gerincű és nyeregtetős tetőkre alkalmas. Ilyen esetekben teljes felületű szellőzőmembránokat vagy burkolatot használnak.Ezek gyakran páraáteresztő anyagokból készülnek, és a tetőfedés alá kerülnek.

Szellőzés a tetőhéjazaton keresztül

Gyakran használják egyrétegű membrántetővel fedett tetőkön. A tetőhéjazatban elhelyezett speciális szellőzőelemek gondoskodnak a levegő és a gőz elvezetéséről.

Szellőzés ereszcsatornákon és ereszcsatorna-rendszereken keresztül

Ezt a módszert általában ereszcsatornával és ereszcsatorna-rendszerrel ellátott tetőknél alkalmazzák, például lapos nyeregtetőknél. A szellőzőelemeket csak az eresz és az ereszcsatorna mentén helyezik el.

Hogyan kell kiszámítani a tető szellőzését

A szellőzőnyílás megfelelő működéséhez kellően nagy alsó nyílásra van szükség, ezért hogy a levegő áramlása a külső oldalról a tető tetejéig biztosítva legyen, ahonnan a levegő a szellőzőelemen keresztül távozik.

Aszellőzőnyílás vastagságát a következők határozzák meg:

 • Tetőhajlásszög - 5°-nál kisebb, 5-25°, 25-45° és 45°-nál nagyobb kategóriákba sorolható,
 • anedvesség eredete - csak a ház belsejéből behatoló vízpárának kell-e távoznia a résen keresztül, vagy a szerkezeten belülről is,
 • atető hossza - a gerinctől a tető alsó széléig, ahol minden további, 10 métert meghaladó méter hossz után 10%-ot adnak hozzá.

A levegő be- és kimeneti nyílások méretét hasonló módon határozzák meg. A számításhoz megfelelő együtthatót használnak, amellyel a tető szellőztetett területét osztják.

Szellőztető elemek

A tető szellőztetéséhez különböző szellőzőelemeket használhat.

 • Gerinc és sarok - ebben az esetben szellőzőcsíkokat használnak, amelyek kiegészíthetők egy kefesávval.
 • Szellőztető turbinák - megakadályozzák a nedvesség bejutását a tetőbe, és áramellátás nélkül működnek.
 • Szellőzőcserepek - szinte minden tetőfedő gyártó kínálja őket.
 • Ereszszegély - mint gerinc alakú szellőzőrács.
 • Készletek - itt mindent megtalál, amire a tetőszellőztetés megvalósításához szüksége van, mint például áthatoló cserepek, szellőzőkémény és kötőelemek.

Odvětrání šikmé střechy

A nem szellőztetett tető problémái

Ha a tető szellőzése hiányzik vagy rosszul van kivitelezve, a tetőhéjazatban súlyos hibák keletkezhetnek. Ez a nyári hónapokban magas hőmérséklet-emelkedéshez vezet, míg télen a meleg levegő lecsapódik és kicsapódik a tetőfedés alján, és a keletkező víz a tetőszerkezetbe áramlik. Ez nagymértékű károkat okozhat a tetőben.

Ha a kivitelezés során megfeledkezett a tetőszellőztetésről, ne essen kétségbe. A kiegészítő tetőszellőztetés nemcsak lehetséges, hanem gyakori megoldás is. A legtöbb tetőtípusra felszerelhető, beleértve a lapos és a ferde tetőket is.

Hogyan kell megfelelően szellőztetni a tetőt

A szellőzőrendszer kialakítása és megfelelő kivitelezése kulcsfontosságú tényező a tető megfelelő működése és hosszú élettartama szempontjából. A leggyakrabban használt szellőzőnyílások azok, amelyek az ereszszegély teljes hosszában vannak kialakítva, és beszívják a levegőt, amely egy résen keresztül a tető gerincéig hatol, ahol kilép. Ha a tető szigetelt, ne feledkezzen meg a diffúziós fóliáról sem, hogy megakadályozza a nedvesség behatolását a szigetelésbe.

Ventilační prvky na střeše rodinného domu

A tető funkcionális állapotának fenntartása

A tető megfelelő szellőzése nagyon fontos a jó állapot fenntartásához és élettartamának meghosszabbításához. Ez a tetőn lévő szellőzőnyílások használatával érhető el, hogy a levegő áramolhasson, és megakadályozza a páralecsapódást és a penészesedést. Ne feledje, hogy e szellőzőnyílások méretének és helyének meg kell felelnie az adott tető típusának és az éghajlati viszonyoknak. Ezért javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőkkel ebben a kérdésben, hogy elkerülje a hiányosságokat.

Létrehozva2023. 05. 11.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Részletes beállításokÖsszes engedélyezése